HU | EN

Aktualitások

Hasznos információk

Miért fontos a fogkő eltávolítása?


A fogkő nem más, mint elmeszesedett (mineralizálódott) lepedék, ami rengeteg baktériumot tartalmaz. Kialakulásában elsősorban a nem megfelelő szájhigiéne, a dohányzás és különböző genetikai okok vesznek részt. Fogkő előfordulhat az íny felett a fogak felszínén és az íny alatt is. Legnagyobb mennyiségben a nagy nyálmirigyek kivezető csöveinél fordul elő, alul a frontfogak nyelv felőli oldalán, felül pedig a nagyőrlők orca felőli oldalán. Színét tekintve széles palettán mozog a sárgásfehértől egészen a barnásfeketéig.

A fogkő a magas baktérium tartalma miatt gyulladást okoz az ínyben, melynek tünetei a rossz lehelet, vérzékeny duzzadt és vörös íny. Ezt az elváltozást nevezzük ínygyulladásnak (Gingivitis). Amikor a gyulladás mélyebbre megy, és a baktériumok megbetegítik a fogak rögzítő apparátusát és a környező csontot, akkor beszélünk fogágybetegségről (Parodontitis). Sajnos ekkor már irreverzibilis folyamatok zajlanak le, csontpusztulás alakul ki, melynek következtében foglazulás és akár fogvesztés is bekövetkezhet.

Legfontosabb a megelőzés: rendszeres fogmosás, fogselyem (és/vagy fogkőtisztító kefe) és szájvízhasználat. Sajnos mindezek ellenére is kialakulhat fogkő, ezért javasol évente legalább kétszer felkeresni fogorvosunkat, hogy végezzen professzionális fogkő eltávolítást, mely közben egy teljes körű fogászati ellenőrzést is végez. Gyermekeknél is gondolnunk kell fogkő kialakulására.

Rendelőnkben a fogkövet egy ultrahangos készülékkel távolítjuk el, mely lerezegteti a fogkövet a fogak felszínéről, miközben a fogzománcot nem károsítja. Fogágybetegek esetében a tasakokat (a fogak és fogakat rögzítő csont közötti "zseb") kézi küretkanalakkal tisztítjuk ki. Ezt az eljárást kürettálásnak nevezzük, mivel a sima felszíneken nehezebben alakul ki újra fogkő. A kezelés közben természetesen egyedi dental-higiéniás tanácsadás és állapotfelmérés történik.

« Vissza


Utolsó módosítás: 2022-05-20